Καρκίνος των ωοθηκών: Ο «σιωπηλός» δολοφόνος των γυναικών

738 0
Δρ. Στέφανος Παππάς* – Μαιευτήρας Γυναικολόγος – Χειρουργός Μαστού
Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας κακοήθης όγκος που προσβάλλει τη μία ή και τις δύο ωοθήκες.  Τα πρώτα συμπτώματά του είναι ήπια και εύκολο να τα αγνοήσει μια γυναίκα. Για τον συγκεκριμένο καρκίνο υπάρχουν δύο τύποι: α) ο επιθηλιακός καρκίνος των ωοθηκών, που είναι ο πιο συχνός και οφείλεται στη μη φυσιολογική ανάπτυξη και αναπαραγωγή των επιθηλιακών κυττάρων που βρίσκονται στην επιφάνεια της ωοθήκης και β) ο μη επιθηλιακός καρκίνος των ωοθηκών, που μπορεί να αναπτυχθεί από τα γεννητικά αναπαραγωγικά κύτταρα ή από τα στρωματικά κύτταρα του συνδετικού ιστού, γύρω από την ωοθήκη.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών συχνά συγχέονται με τα συμπτώματα άλλων, σχεδόν ακίνδυνων, παθήσεων όπως οι διαταραχές της γαστρεντερικής λειτουργίας. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η διάγνωση προκύπτει αρκετά αργά, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος.

Παγκοσμίως διαγιγνώσκονται περίπου 240.000 νέα περιστατικά καρκίνου των ωοθηκών το χρόνο. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι εμφανίζονται 900 περιστατικά το χρόνο. Είναι ο 7ος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως και αποτελεί την 6η πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη. Ο καρκίνος των ωοθηκών έχει τη μεγαλύτερη θνησιμότητα από όλους τους γυναικολογικούς καρκίνους παγκοσμίως.

Παράγοντες κινδύνου

  • Μεγάλη ηλικία ( άνω των 60 ετών)
  • Καθυστερημένη εμμηνόπαυση
  • Γενετική προδιάθεση (θετικό BRCA 1 ή BRCA 2) ή βεβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό (2 ή περισσότερες συγγενείς Α’ βαθμού (μητέρα, κόρη , αδελφή) με καρκίνο ωοθηκών ή μαστού)
  • Ατομικό ιστορικό καρκίνου μαστού ή παχέος εντέρου
  • Ατομικό ιστορικό στειρότητας

Οι παράγοντες αυτοί δεν οδηγούν  υποχρεωτικά σε ανάπτυξη καρκίνου, αλλά  δημιουργούν προϋποθέσεις για την πιθανή εμφάνισή του.


* Ο Δρ. Στέφανος Παππάς είναι διακεκριμένος γυναικολόγος-μαιευτήρας στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε με επιτυχία  με επιτυχία τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ αργότερα έλαβε τον Τίτλο της Ιατρικής του Ειδικότητας στην Μαιευτική Γυναικολογία. Κομβικό ρόλο στην καριέρα του διαδραμάτισε η εξειδίκευση του ως μαιευτήρας-γυναικολόγος για οροθετικές γυναίκες καθώς έχει φέρει στον κόσμο δεκάδες υγιή παιδιά οροθετικών γυναικών και έχει λάβει αναγνώριση για το έργο του.

Ο Δρ. Στέφανος Παππάς διαθέτει πολυετή εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και του εξωτερικού ως γυναικολόγος-μαιευτήρας και ως χειρουργός μαστού.

Διατηρεί ένα σύγχρονο ιατρείο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Ιλίσια, όπου οι ασθενείς του λαμβάνουν προσωποποιημένη  και αποτελεσματική φροντίδα με σύγχρονες μεθόδους και πρωτοποριακές τεχνικές από τον χώρο της Ιατρικής, για θέματα όπως: η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, ο προγεννητικός έλεγχος, για διάφορες γυναικολογικές παθήσεις, ο καρκίνος, η εμμηνόπαυση ενώ πραγματοποιεί ετήσιες εξετάσεις γυναικολογικές και ενημέρωση των εφήβων. 
Περισσότερες πληροφορίες:
In this article

Join the Conversation