Τσίπρας: Το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας

2151 0

Την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν από κοινού το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης υπογράμμισε από τη Σμύρνη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι οι δύο χώρες επικαιροποίησαν το πρωτόκολλο επανεισδοχής.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι “Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν να προσφέρουν φιλοξενία στους κυνηγημένους” ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι “είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει στη θάλασσα του Αιγαίου”.

Το Αιγαίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Η Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κεντρική Ευρώπη και θα λύσουμε από κοινού τα προβλήματα της προσφυγικής κρίσης και δεν θα μας επιβάλλει κανείς την λύση είπε ο πρωθυπουργός.

Θεωρώ απαράδεκτο να έχουμε υψηλής τεχνολογίας συστήματα και να μην μπορούν να εντοπίσουν τους διακινητές, είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από μεγάλες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Δηλώνουμε από κοινού ότι αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας.

Να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας, να ξεπεράσουμε κοινά προβλήματα και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας είπε ο κ .Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και στο Αιγαίο υπογραμμίζοντας πως η αύξηση των παραβιάσεων από τουρκικής πλευράς δεν συνάδει με το καλό κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων .

Νταβούτογλου: Έχουμε συζητήσει για τη μεταφορά 10.000 προσφύγων στην Ευρώπη

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι “θα πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι μαζί για την κατανομή του βάρους της προσφυγικής κρίσης”. Όπως είπε “έχουμε συζητήσει για 10.000 πρόσφυγες που θα μεταφερθούν στην Ευρώπη.

Ακόμη εκτίμησε ότι η συνεργασία Τουρκίας – Ελλάδας θα είναι πολύ σημαντική “για να αντιμετωπίσουμε στο Αιγαίο την προσφυγική κρίση”.

In this article

Join the Conversation